Met boer Jos naar de jaren '60


Op 13 maart heb ik een workshop gegeven rond het thema performance art.
Ik startte deze workshop met een OLG over wat ze allemaal konden tegenkomen in een museum. Hierna speelde ik een zelfgemaakt filmpje af over de performance art. Na dit filmpje moesten ze mij uitleggen wat dit nu juist was. Tijdens het kijken van het filmpje waren ze zeer stil en aandachtig aan het kijken. Hierdoor konden ze mij na het filmpje zeer gedetailleerd vertellen wat performance art is. Hierna hebben we hier kort over gefilosofeerd. De vragen die hier centraal stonden waren: '

  • Vinden jullie performances aangenaam om naar te kijken?' 
  • 'Zouden jullie zelf graag betrokken worden bij een performance?' 
  • 'Vinden jullie dit kunst, waarom wel, waarom niet?' 

Hierna zijn we naar een andere zaal gegaan om actief aan de slag te gaan. Eerst zijn we gestart met een eenvoudige body percussion opwarming en daarna speelden we het spel 'Woesh'.

Vervolgens deelde ik hen op in vier groepjes. Elk groepje kreeg van mij een tekening van de surrealistische tekenoefening. Deze moesten ze bekijken als grafische partituur. Elk symbool dat ze op hun pad tegen kwamen moesten ze vertalen in een geluid (met body percussion) en een beweging. Als er een symbool zich herhaalde, maar groter-kleiner was, moesten ze dezelfde beweging en geluid maken, maar dan ook groter/luider of kleiner/zachter.

Toen ik aan deze laatste opdracht wou beginnen zat ik even qua organisatie in de problemen, aangezien ik op voorhand niets had kunnen klaarleggen.  Dit kwam omdat ik tot 12u30 opgesloten zat in mijn andere stageplaats. Ze hadden hier de poorten reeds op slot gedaan en niemand had de sleutel bij zich. Gelukkig was ik net op tijd om mijn workshop te geven. Ik heb mijn organisatorisch probleem ook snel kunnen oplossen.

De workshop heeft zeer leuke resultaten opgeleverd en verliep ook, op dat ene momentje na, zeer goed.


Jos de topkunstenaar

Op 17/03/17 ging ik met de kinderen naar een lege tentoonstellingsruimte van Sol LeWitt, de minimalistische kunstenaar. We hebben eerst zeer kort gefilosofeerd over vormen (abstracte en figuratieve). Ze moesten hierbij zelf vormen tekenen per twee en dan bespraken we samen of deze nu abstract of figuratief waren en waarom wel/niet. Hierna moesten ze de lege tentoonstellingsruimte van Sol LeWitt vullen. Aangezien veel minimalistische kunstenaars hun kunst lieten uitvoeren door anderen moesten de kinderen aan de hand van opdrachtenkaartjes de schilderijen van Sol LeWitt namaken zonder deze ooit gezien te hebben. Ze kregen hier per vier een kleine tien minuutjes voor.

Om tot deze opdracht te komen heeft de juf mij gebeld en heb ik gedaan alsof boer Jos mij belden om te vragen of we samen met hem de lege tentoonstellingsruimte wouden opvullen. Hierop kreeg ik een zeer leuke reactie van de kinderen en zijn ze vol enthousiasme begonnen aan de opdrachten.



Hierna heb ik de klasgroep opgedeeld in drie groepen en moesten ze per groepje met mij meegaan om abstracte vormen om te zetten in lichtgraffiti.

   



Op het einde van de workshop namen we afscheid van boer Jos, die gelukkig zeer goede resultaten behaalden voor zijn examen. Hij kan zichzelf nu 'Jos de topkunstenaar' noemen.

Ik vond dat deze workshop uitstekend verliep. Ik had hier echt een goed gevoel bij en de kinderen hebben zich net als ik enorm geamuseerd.