Toonmoment boekenproject

Op 27/03/17 vond het toonmoment van het boekenproject plaats. Voor dit boekenproject moest elke klas twee boeken gelezen hebben. Alle boeken gingen over het thema ‘Gender’ en ‘Anders zijn’. Van elke klas werden er twee leerlingen geselecteerd die deelnamen aan een debat over de boeken. Dit werd op een creatieve manier geleid door een mama van één van de kinderen uit mijn klas. Zij zorgde voor leuke interacties met het publiek dankzij spelletjes en kaartjes onder hun banken. Hiernaast was er ook een auteur die op het einde van dit debat zelf enkele boeken voorstelden en het toonmoment afsloot met een liedje dat hij zelf had gemaakt. Dit liedje was geïnspireerd op één van de boeken die hij voorstelden. Het debat startte met een toonmoment van één van de bovenbouwklassen. Deze klas bracht een stukje drama waarbij ze wilden duidelijk maken dat lezen toch leuk is. Normaal gezien gingen er nog twee andere toonmomentjes worden uitgevoerd. Één van Wenke haar klas en één van mijn klas. Helaas konden deze niet meer doorgaan tijdens het toonmoment omdat het debat was uitgelopen. Gelukkig konden we dit toch nog laten doorgaan na de middagpauze, omdat ze dan ook nog een boekentombola hadden gepland. 

Na deze toonmomentjes was het tijd om afscheid te nemen van de kinderen. Ik heb tijdens deze stageperiode een enorme band opgebouwd met de leerlingen. Ik vond het enorm leerrijk en vooral zeer leuk. Gelukkig was dit ook  wederzijds. Hierdoor hadden ze voor mij cadeautjes gemaakt: een grote kaart van allemaal individuele kaartjes met tekeningen, een andere tekening en een taart in de vorm van een eenhoorn. Het afscheid werd dus een zeer emotioneel moment en ik heb deze stageperiode met een zeer gelukkig gevoel kunnen afsluiten.





Toonmoment creëren voor het boekenproject

Op vrijdag 24/03/17 heb ik van 10u45 tot 15u25 met mijn eigen klas aan een toonmoment gewerkt voor een boekenproject in samenwerking met de 'Vooruit'. Ik ben zelfs tijdens de middagpauze met enkele gemotiveerde leerlingen verder aan de slag gegaan, omdat we veel werk moesten afleveren op weinig tijd. Voor dit boekenproject moest elke klas twee boeken lezen. Deze boeken gingen rond het thema 'gender' en 'anders zijn'. Hierdoor heb ik hen het lied 'Ge zijt wie ge zijt' uit de Mestkever leren zingen en zichzelf hierop leren begeleiden met allerlei instrumentjes. We hebben hier samen een videoclip van gemaakt met enkele muzikale en theatrale intermezzo's. Hiernaast hebben ze ook een eigen boekenflap moeten maken in een surrealistische of kubistische stijl (als herhaling van het kunstproject). Deze zullen dienen als achtergrond. Iedereen heeft gekozen voor de surrealistische opdracht wat ik wel verwachtte. Wegens tijdgebrek zijn de meesten hier wel niet mee klaar geraakt. Toch heeft het voor zo'n korte periode wel leuke resultaten opgeleverd. Ik ben zeer benieuwd voor de eindmontage. Dit moet ik voor maandagochtend klaar krijgen, want dan zal het toonmoment plaats vinden.



Waterdag

Op maandag 20/03/17 heb ik aan twaalf kinderen een workshop rond het thema water gegeven.
Het waren kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar. Tijdens deze workshop hebben we samen besproken waar en in welke vormen je water kan tegenkomen. Hierna zijn we bezig geweest met body percussion, onze stem en bewegingen. Zo hebben ze uiteindelijk in groepjes een soundscape (met body percussion) en een choreografie moeten maken op basis van een filmpje. Deze filmpjes hadden allemaal iets met water te maken. Op het einde van de workshop lieten ze hun resultaten aan elkaar zien. Het was leuk om eens helemaal alleen voor een klas te staan. Ik merkte wel dat het moeizamer liep dan met mijn eigen klas, omdat ik deze leerlingen nog niet kende (op twee leerlingen na). Hierdoor wist ik niet welke leerlingen ik best niet liet samenwerken en hoe ik ze moest stimuleren om goed mee te werken. Hierdoor waren er enkele leerlingen die niet mee werkten zoals het zou moeten en daardoor de leerlingen die deze opdracht wel goed wilden volbrengen tegenwerkten. Uiteindelijk zijn ze toch tot leuke resultaten gekomen. Deze mag ik hier wel niet opzetten wegens de privacy van de leerlingen.