Inleiding

Hallo,

Ik ben boer Jos. Mijn vader was een boer. Hierdoor heb ik vanaf mijn 20ste verjaardag zijn boerderij overgenomen. Ik heb dit werk altijd graag gedaan, maar toch had ik het gevoel dat ik iets ontbrak in mijn leven. 



Onlangs ben ik naar een museum gegaan en daar zag ik allerlei prachtige kunstwerken. Vanaf toen wist ik dus dat ik een kunstenaar wou worden. Hiervoor moet ik binnenkort een examen afleggen. 

Helaas is studeren nooit iets voor mij geweest, dus heb ik een teletijdmachine uitgevonden. Met deze teletijdmachine kan ik van stroming naar stroming reizen zodat ik niet achter mijn studieboeken moet zitten studeren, maar in het echt die beroemde kunstenaars aan het werk kan zien. Kom reis met mij mee van stroming naar stroming. 

Groetjes,

Boer Jos

Mijn tijdlijn


Boer Jos in de tijd van de Oude Grieken (workshop 06/02/17)


Mijn eerste reis zit erop. Op maandag 06/02/17 ben ik samen met bovenbouw drie van de Klim-Op school te Gent naar de tijd van de Oude Grieken getrokken. Dit was een prachtige ervaring. We hebben geleerd over de cultuur van de Oude Grieken (hun mythologie en het Griekse theater) en deze vergeleken met onze huidige cultuur. Hierna hebben deze kinderen voor mij prachtige tragedies en komedies geschreven en uitgevoerd waardoor ik op een religieus festival de titel als beste theaterschrijver heb gewonnen. Uit respect voor deze kinderen plaats ik deze uitvoeringen niet openbaar.

Ervaringen van juf Chloé: 
Deze workshop ging zeer goed, de kinderen waren geboeid door de materie en hebben zeer leuke toneeltjes uitgevoerd. Er zaten hele originele verhalen bij en wat mij ook opviel was dat bijna alle verhalen elementen van de Griekse mythologie bevatten. Terwijl ik hen dat niet had opgedragen. Dus ik vond het zeer leuk om te zien dat deze leerstof was blijven hangen en dat ze hiermee verder aan de slag zijn gegaan. Ze hebben verschillende mythes met elkaar vermengd en er eigen elementen aan toegevoegd.


Waar ik wel nog iets op moet verzinnen is een methode waarmee ik de leerlingen sneller stil kan krijgen. Want als de leerlingen aan het werk zijn en ik wil een algemene opmerking geven dan krijg ik ze nog niet meteen stil. De juf werkt met een belletje, maar dit werkte bij mij niet. In de volgende les zal ik iets nieuws uitproberen, een kreet: ietsiepiediwiediewoepsipa (LKR) oe-a-oe-a-a (LLN).  

Boer Jos in de 'Renaissance (workshop 10/02/17)

Op 10 februari ben ik samen met de kinderen van bovenbouw 3, uit Klim-Op naar de 'Renaissance' gegaan. We hebben samen geleerd dat deze term slaagt op de wedergeboorte van de Oudheid. Deze tijd hadden we in de eerste workshop bestudeerd. Hiernaast zijn we naar da Vinci's huis gegaan om wat bij te leren over zijn uitvindingen en zijn schilderijen.
De kinderen hebben per twee zelf een uitvinding bedacht en deze aan de hand van één zin en een schets aan elkaar voorgesteld. Hierna hebben ze zelf drie kleuren gemaakt door te mengen. Deze hebben ze moeten benoemen (naam voor verzinnen) en beschrijven in twee zinnen. Uiteindelijk hebben ze met hun zelfgemaakte kleuren een abstract schilderij moeten maken.

Gelinkt aan PK? 







  • Kunstbeschouwing: inleiding Renaissance + da Vinci's uitvindingen en kunstwerken ('De Mona Lisa' en 'Het laatste avondmaal'). De leerlingen vinden het zeer interessant om samen naar kunst te kijken. 
  • Filosoferen: ze hebben zelf nagedacht over welke uitvindingen er nog niet bestaan die zij wel zouden kunnen gebruiken, we hebben samen naar kleuren gekeken en zij moesten zeggen welk gevoel ze hierbij kregen, hierna vergeleken we dit met de betekenissen van da Vinci en ze hebben zelf vanuit hun eigen emotie kleuren uitgevonden. De leerlingen 
  • Creatie: ze hebben zelf uitvindingen bedacht en deze kort geschetst en hebben een abstract schilderij gemaakt met hun eigen verzonnen kleuren. 









Ik heb in de vorige les de kreet 'Ietsiepiedewiedewoepsipa' geprobeerd. Dit kreeg de klasgroep wel meteen stil op twee leerlingen na. Er waren twee leerlingen die met deze kreet begonnen te lachen. Ik heb dus samen met de vakmentor afgesproken om de kreet nog steeds te zullen toepassen, maar op deze twee leerlingen kordater te reageren als ze hiermee lachen.

Boer Jos in de barok deel 1 (13/02/17)


Op 13 februari ben ik samen met de kinderen naar de 'Barok' gegaan. We hebben samen de kenmerken van de architectuur, schilderkunst en beeldende kunst leren kennen. Hierna heeft elk kind individueel een schilderij geanalyseerd. Hierna hebben ze per vier hun analyses samengebracht tot één grote analyse. Uiteindelijk moesten ze individueel dit schilderij natekenen en hier minstens één eigen element aan toevoegen. Hierbij was het belangrijk dat de kenmerken van de barok goed zichtbaar waren.  

    Gelinkt aan PK? 

  • Kunstbeschouwing: Inleiding barok / Kenmerken architectuur (symmetrische gebouwen met rijkelijke asymmetrische versieringen: goud, plafondschilderijen, dure houtsoorten, beeldhouwwerk, ...) / Kenmerken schilderkunst (realistisch geschilderd, thema's, uitdrukken van emoties, licht- en dondercontrast, kleuren, beweging die extra benadrukt werd dankzij de drapering en asymmetrie en / of diagonale compositievorm) / Kenmerken beeldhouwkunst (sterke gebaren die de emoties ondersteunen, opvallend licht- en dondercontrast en drapering die de beweging versterkt).                                                                                           --> We bekijken ook goed hoe deze drie kunsttalen elkaar aanvullen.    
  • Filosoferen: Ze denken na over wat ze mooi vinden aan een barokschilderij, halen hier de kenmerken uit en gaan op zoek naar elementen die hun schilderij nog mooier zouden maken. 
  • Creatie: Ze hebben zelf een eigen baroktekening gemaakt, gebaseerd op een bestaand schilderij en dit eigen gemaakt door er elementen aan toe te voegen. 

Boer Jos in het paleis van Versailles (barok deel 2) (workshop 17/02/17)

Op 17 februari zijn we nog steeds in de barok gebleven. We verplaatsten ons van Rome (Italië) naar Frankrijk (Het Paleis van Versailles). In dit Paleis woonden de bekendste koning uit de baroktijd, Lodewijk XIV. Op zijn Paleis was kunst zeer belangrijk. Tijdens deze namiddag leerden we een klein beetje over Lodewijk XIV, over Jean-Baptiste Lully en Mollière. Hiernaast vergeleken we Lully's lyrische tragedies met de Griekse tragedies uit de oudheid. Na het theoriemomentje hebben we zelf een dans gemaakt voor het hof van Lodewijk XIV.

Gelinkt aan pk? 

  • Kunstbeschouwing: korte biografie van Lodewijk XIV (zijn danscarrière) en Jean-Baptiste Lully (zijn balletten, zijn ballet-comedies in samenwerking met Molière en zijn lyrische tragedies. Deze hebben we vergeleken met de Griekse tragedies). Hiernaast hebben we tijdens het dansen legato - staccato, grote-kleine bewegingen en ruimtegebruik leren kennen.                                                                                                                
  • Filosoferen: We hebben samen de kenmerken van de architectuur vergeleken met het Paleis van Versailles en hebben nagedacht over welke mensen je allemaal kon tegen komen in dit paleis, hoe ze zich gedroegen en vooral hoe ze zich bewogen. 
  • Creatie: Ze moesten op hofmuziek improviseren alsof ze in het Paleis van Versailles waren. Hierna moesten ze één beweging kiezen en deze op dezelfde muziek op verschillende manieren uitvoeren (stacato-legato, klein-groot, ter plaatsen-heel de ruimte, ...). Wanneer iedereen geëxperimenteerd had met één beweging werden ze opgedeeld in groepjes van vier. In deze groepjes moesten ze een choreografie maken met vier bewegingen. Deze bewegingen moesten op verschillende manieren terug komen. Ze mochten zelf kiezen hoe ze dit uitvoerden. 
Op het einde van de workshop hebben we naar elkaars resultaten gekeken en hierover gereflecteerd. Het waren allemaal toneel-dansen geworden. De meeste groepen hadden te veel inspiratie, waardoor ze meer dan 4 bewegingen hebben gebruikt. Toch gaf dit ook leuke resultaten. Uit respect voor de leerlingen plaats ik van deze les geen video-materiaal. 

Boer Jos in het impressionisme





Op 20 februari zijn we samen naar het impressionisme gereisd. Ik heb hen kort uitgelegd waarvoor deze stijlperiode stond en ze moesten uit enkele schilderijen van Monet, Manet en Renoir de kenmerken van het impressionisme halen. Dit begint hen echt zeer goed te lukken. Hierna kreeg elk kind van mij een kaartje met een impressionistisch schilderij op. Ze moesten vanuit dit schilderij eerst woorden en losse zinnen schrijven die hen hier aan deden denken (hun impressies). Vanuit deze losse woorden en zinnen moesten ze uiteindelijk een kort verhaal schrijven. Uiteindelijk nam ik alle schilderij-kaartjes en hun verhalen af en gaf ik elk verhaaltje aan een andere leerling. Zonder het schilderij-kaartje uiteraard. Elke leerling kreeg op die manier een verhaal van iemand anders. Hun impressie van dit verhaal moesten ze verbeelden in een tekening. Op het einde van de les vergeleken we deze nieuwe tekeningen met de originele impressionistische schilderijen en reflecteerden we hierover. We hadden wel helaas niet meer de tijd om iedereen aan het woord te laten, maar we hebben toch 10 tekeningen en verhaaltjes kort kunnen bespreken. 

Boer Jos in het kubisme (24/02/17)


Vrijdag heb ik een workshop gegeven rond het kubisme. Tijdens de voorbereiding van deze workshop en het geven van deze workshop had ik een zware verkoudheid. Ik moest non-stop hoesten en dit heeft mijn les geven en het voorbereiden wat beïnvloed. Uiteindelijk ben ik voor deze workshop alleen met beeld aan de slag gegaan en heb ik hen per groepje een andere opdracht gegeven waar ze individueel aan moesten werken.


Uiteindelijk heb ik hen de verschillende vormen van het kubisme uitgelegd: analytisch, synthetisch en orfisch. Hiernaast heb ik ook wat informatie gegeven over de beeldhouwkunst in het kubisme. Uiteindelijk merkte de leerlingen dat ze hier zelf ook mee zijn bezig geweest en konden ze dit dus linken aan hun eigen creaties. Nu dat ik mij al iets beter voel merk ik dat ik meer kon doen met deze stroming dan dat ik gedaan heb. Dat is dan voor een volgende keer.

Boer Jos in het Surrealisme



Op maandag 06/03/17 ben ik samen met de kinderen en boer Jos naar het surrealisme getrokken. Tijdens deze workshop hebben we gefilosofeerd over 'denken' en over 'het onderbewustzijn in dromen'.
Hiernaast heb ik hen een beetje uitleg gegeven over deze stijlperiode tijdens de literatuur en de schilderkunst. Om de literatuur van toen beter te begrijpen hebben we samen enkele 'Cadavre Exquis' geschreven en zijn we individueel aan de slag gegaan met het 'automatisch schrijven'. Hiernaast moesten ze deze tekst nog herschrijven naar een mooie literaire tekst.
Normaal gezien wou ik nog een tekenopdracht uitvoeren, maar daar was geen tijd meer voor omdat we langer hebben gefilosofeerd dan gepland. Deze zal ik vrijdag nog uitvoeren tijdens mijn workshop rond het 'abstract expressionisme'.




Boer Jos in NY in de jaren '40

Op 10/03/17 heb ik eerst nog wat informatie gegeven over de beeldende kunst tijdens het surrealisme. Hiervoor moesten ze mij het verschil tussen abstract en figuratief uitleggen, omdat dit beiden voorkomt in het surrealisme. Zo zijn de schilderijen van Salvador Dali figuratief en die van Juan Miro abstract. Dit was nog vrij moeilijk voor sommige van hen, maar gelukkig werd het na een kort filosofisch gesprek toch snel duidelijk voor iedereen. Na het theorie momentje heb ik hen een korte oefening gegeven, waarbij ik hen 15 seconden naar een surrealistisch schilderij van Juan Miro liet kijken.

Dit moesten ze dan in 15 seconden proberen op te slaan in hun geheugen. Uiteindelijk verdween dit schilderij en moesten ze dit vanuit hun onderbewustzijn proberen te tekenen. Hierna hebben we besproken hoe ze dit hebben aangepakt en konden ze elkaar tips mee geven, waardoor dit bij de tweede keer veel beter ging. Ze hebben dit dus nog een tweede maal gedaan bij een ander schilderij van Miro. Hierbij kregen ze ook iets meer kijktijd. De tweede maal ging het veel beter. Na elke oefening kregen ze terug het oorspronkelijke schilderij te zien zodat ze konden zien hoe goed dit gelukt was.

Hierna zijn we samen met boer Jos naar de jaren '40 in New York gegaan.






Hier heb ik hen een beetje informatie gegeven over Action Painting en Colorfield Painting. We zijn hier dan zelf mee aan de slag gegaan vanuit muziekstukken. Hierbij hebben we dus eerst muziekstukken geanalyseerd en hebben we de kenmerken van deze muziekstukken omgezet in abstracte vormen aan de hand van action painting.

De leerlingen hebben zich enorm hard geamuseerd en de les was uitstekend gegaan tot de laatste tien minuten. Tijdens de laatste tien minuten werden ze vanuit hun enthousiasme veel te wild, waardoor heel de klas uiteindelijk vol met verf hing en ik hen niet meer rustig kreeg. Ik heb de leerlingen nog een beetje kunnen laten mee opruimen en kuisen. Toch hadden juf Lotte en ik daarna nog heel veel kuiswerk. Gelukkig hebben we hierbij nog wat hulp gekregen van Wenke.